Perbezaan Between Gate Valve Dan Globe Valve

1. Rintangan aliran berbeza. Apabila injap pintu dibuka sepenuhnya, keseluruhan laluan aliran lurus. Pada masa ini, kehilangan tekanan operasi sederhana adalah terkecil. Berbanding dengan injap tutup, kelebihan utamanya adalah bahawa rintangan aliran bendalir kecil, dan pekali rintangan aliran injap pintu biasa adalah kira-kira 0.08 ~ 0.12. Pekali seret injap dunia kira-kira 3.5 hingga 4.5. Daya pembukaan dan penutup kecil. Injap pintu biasanya sesuai digunakan tanpa keperluan untuk membuka dan menutup kerap, dan untuk memastikan ram itu terbuka sepenuhnya atau ditutup sepenuhnya, tidak sesuai untuk pelarasan dan pendikit. Rintangan aliran injap tutup adalah besar sepanjang stroke, dan daya tidak seimbang besar, dan daya penggerak atau tork yang diperlukan adalah lebih besar. Walau bagaimanapun, ia sesuai digunakan sebagai penghawa dingin dan cecair pendikit.

Untuk media aliran berkelajuan tinggi, ram boleh menyebabkan getaran injap di bawah keadaan pembukaan separa, dan getaran boleh merosakkan permukaan kedap ram dan kerusi injap, dan pendakian akan menyebabkan ram itu terhakis oleh medium.

2. Arah aliran berbeza. Apabila injap tutup dipasang, medium boleh masuk dari bahagian bawah kili dan masukkan dari atas. Kelebihan medium masuk dari bawah palam injap adalah bahawa pembungkusan tidak berada di bawah tekanan apabila injap ditutup, kehidupan pembungkusan dapat diperpanjang, dan pembungkusan dapat digantikan dengan tekanan di depan katup. Kelemahan medium masuk dari bahagian bawah teras injap ialah torsi memandu injap yang agak besar, kira-kira 1.05 ~ 1.08 kali dari atas masuk, daya paksi batang batang besar, dan batang injap mudah untuk bengkok. Atas sebab ini, medium memasuki mod dari bawah, umumnya hanya untuk injap tutup kecil diameter (di bawah DN50), dan injap tutup di atas DN200 menggunakan medium yang mengalir dari atas. Injap tutup elektrik biasanya menggunakan medium untuk masuk dari atas. Kelemahan cara medium yang masuk dari atas adalah betul-betul bertentangan dengan cara ia masuk di bawah. Arah aliran injap pintu adalah sama dari kedua belah pihak.

Berbanding dengan injap pintu, injap berhenti mempunyai kelebihan struktur mudah, prestasi pengedap yang baik dan pembuatan dan penyelenggaraan yang mudah; kelemahannya ialah rintangan cecair yang besar, dan daya pembukaan dan penutupnya besar.

3. Jadual perjalanan adalah berbeza. Strok injap pintu lebih besar daripada injap tutup.

4. Proses penyelenggaraan adalah berbeza. Penyelenggaraan injap pintu tidak sesuai untuk saluran paip di tapak, dan injap tempat duduk dan cakera kebanyakan injap tutup boleh diganti dalam talian tanpa mengeluarkan seluruh injap dari saluran paip. Ini adalah di mana injap dan saluran paip dikimpal bersama. Ia sangat sesuai.

Sudah tentu, perbezaan antara injap pintu dan injap dunia lebih daripada itu. Dalam pemilihan dan penggunaan, kita mesti membezakan persamaan dan perbezaan mereka untuk mengelakkan kesilapan. Pelbagai aplikasi injap dunia dan injap pintu ditentukan mengikut ciri-cirinya. Dalam petak-petak yang lebih kecil, injap penutup sering digunakan apabila pengatup penutupan yang lebih baik diperlukan. Dalam paip stim dan paip bekalan air diameter besar, injap pintu digunakan kerana rintangan bendalir biasanya diperlukan untuk menjadi kecil.